Mi a gócbetegség?

Amikor a szájüregben, a fogak, illetve foggyökerek körül krónikus gyulladás alakul ki, és nem okoz panaszt, elmarad az orvoshoz irányító jelzés, a fájdalom.

Amikor a szájüregben, a fogak, illetve foggyökerek körül krónikus gyulladás alakul ki, és nem okoz panaszt, elmarad az orvoshoz irányító jelzés, a fájdalom. Szervezetünk „tűri” a baktériumokkal zsúfolt területet, de a mikroorganizmusok folyamatosan a vérkeringésbe kerülnek, és testünk „gyenge” pontjain megtelepedve, ott elszaporodva más szervek megbetegedését okozhatják immár jellegzetes tüneteket előidézve. Ekkor beszélhetünk gócbetegségrõl. A kiindulás tehát fogeredetű, panaszokat nem okozó krónikus gyulladás, a következmény viszont távoli szervek akut vagy krónikus, panaszokat okozó megbetegedése.

Mely szervekben jelennek meg a gócbetegség tünetei?

https://drnyaryzsolt.hu/wp-content/uploads/2020/01/featured_image_shop_product_category-1280x733.jpg

Az ízületi panaszok, gyulladások jó része gócbetegség, de krónikus, tüneteket nem okozó, fogeredetű gyulladás következménye lehet még többek között a kötőhártyagyulladás, a vese, a szív, az érrendszer bizonyos szöveteit érintő megbetegedés is. Sok allergiás kórkép kiindulása, illetve összetevője a fogászati góc. Gyakran hajhullást vagy más bőrgyógyászati problémát okoznak a fogászati gócok.

Mi a fogászati góc?

Minden fog gócnak tekintendő, amely elhalt, eredménytelenül vagy szakszerűtlenül gyökérkezelték, a letört fogak, a fogágyban maradt gyökerek, a gyökér körüli röntgenárnyékot is adó granulómák, ciszták.Az elő nem tört bölcsességfog körüli tasak vagy más az állcsontban visszamaradt fog szintén gócként szerepelhet.

Írta:
Dr. Nyáry Zsolt
Év:
2020
Kategória:
Gócbetegség