Mit kell tudni a gócbetegségről?

2021.12.08.

Amikor a szájüregben, a fogak, illetve foggyökerek körül krónikus gyulladás alakul ki, és nem okoz panaszt, elmarad az orvoshoz irányító jelzés, a fájdalom. Szervezetünk “tűri” a baktériumokkal zsúfolt területet, de a mikroorganizmusok folyamatosan a vérkeringésbe kerülnek, és testünk “gyenge” pontjain megtelepedve, ott elszaporodva más szervek megbetegedését okozhatják immár jellegzetes tüneteket előidézve. Ekkor beszélhetünk gócbetegségrõl. A kiindulás tehát fogeredetű, panaszokat nem okozó krónikus gyulladás, a következmény viszont távoli szervek akut vagy krónikus, panaszokat okozó megbetegedése.

Mely szervekben jelennek meg a gócbetegség tünetei?

Az ízületi panaszok, gyulladások jó része gócbetegség, de krónikus, tüneteket nem okozó, fogeredetű gyulladás következménye lehet még többek között a kötőhártyagyulladás, a vese, a szív, az érrendszer bizonyos szöveteit érintő megbetegedés is. Sok allergiás kórkép kiindulása, illetve összetevője a fogászati góc. Gyakran hajhullást vagy más bőrgyógyászati problémát okoznak a fogászati gócok.

Mi a fogászati góc?

Minden fog gócnak tekintendő, amely elhalt, eredménytelenül vagy szakszerűtlenül gyökérkezelték, a letört fogak, a fogágyban maradt gyökerek, a gyökér körüli röntgenárnyékot is adó granulómák, ciszták.Az elő nem tört bölcsességfog körüli tasak vagy más az állcsontban visszamaradt fog szintén gócként szerepelhet.