Milyen típusú végleges tömések vannak?

2022.09.01.

Ha a szuvasodás és a kialakított fogüreg nagyon mély, és extrém közel kerül az ideghez, vagy panaszos, érzékeny fogról van szó, akkor sok esetben kb. 3 hónapra gyógyszeres, hosszútávú ideiglenes próbatömést teszünk a fogba. Ha ezalatt az időszak alatt a fog panaszmentes, vagy a panaszok megszűnnek, akkor a gyógyszeres tömést végleges, esztétikus tömésre cseréljük. Az ideiglenes tömés színe fehér, kicsit sárgás, színe eltér a fogak színétől, valamint kopásállósága is kisebb, ezért végleges megoldásként nem alkalmazható, fél-1 éven belül mindenképpen cserélni kell.

A rendelőben legtöbbször esztétikus, fényre kötő kompozit tömés készül. Ezek a legmodernebb anyagok puha állapotban kerülnek a fogba és a megfelelő mintázás, alakítás után speciális lámpával megvilágítva keményre kötnek. Ezen tömőanyagok fizikai tulajdonságaiknak köszönhetően alkalmazkodnak a rágóerők terheléséhez, valamint az evés okozta állandó hőmérséklet és pH változáshoz, valamint színükben is megegyeznek a fog színével. Egy kompozit tömés átlag élettartama megfelelő kivitelezés, kontroll és szájhigiéne mellett akár 15-20 év is lehet!

Amalgám tömést a rendelőben nem készítek.

Előfordulhat, hogy a fogszuvasodás annyira kiterjedt, hogy a fog direkt töméssel már nem állítható helyre (pl. egy vagy több csücskét is érinti a szuvasodás). Ebben az esetben fogászati betét/inlay/onlay kerül a fogba, mely fogtechnikus által készített indirekt tömés. Az első lépés a preparálás, és lenyomatvétel, majd második ülésben kerül beragasztásra az elkészült „tömés”.