Mi van a fogkrémben?

2023.01.09.

Manapság nagyon sokféle fogkrém közül lehet választani, néha nem egyszerű a megfelelő kiválasztása. Ha valaha is elgondolkodott azon, mit jelent az összetevők listája, akkor itt egy rövid útmutató, amely segíthet abban, hogy kiderüljön, mi a legjobb vásárlás az Ön és családja számára.

Fluorid

A fluorid az egyetlen hatóanyag, amely minden fogkrémben megtalálható. A fluor egy természetben előforduló ásványi anyag, amely segít csökkenteni a fogszuvasodást, erőssé téve a fogzománcot.

A fogkrémben lévő fluorid mennyisége a legfontosabb, amire figyelni kell. A legtöbb fogkrém legfeljebb 0,15% fluoridot tartalmaz. De nagyobb erősségű fluorid fogkrémek kaphatók receptre.

Csiszolószerek

A fogkrém használatának egyik fő oka a fogmosás hatékonyságának növelése. Ha egy kissé szemcsés anyagot tartalmaz a krém, az enyhe csiszolószerként hat, ami elősegíti a fogak plakk- és felületi foltjainak eltávolítását.

A legtöbb fogkrém legalább egy enyhe csiszolószert tartalmaz, ezt hidratált kovasavként, hidratált alumínium-oxidokként, nátrium-hidrogén-karbonátként vagy kalcium-karbonátként jelölik.

Egyes fogkrémek mikrogyöngyöt tartalmazhatnak. Ezek nagyon apró műanyag golyók, amelyeket csiszolóanyagként adnak hozzá. A mikrogyöngyök olyan kicsik, hogy a vízművek nem szűrik ki őket, és a folyókba és tengerekbe kerülnek. Ez olyan szennyezést okoz, amely kihat a tengeri élővilágra. Emiatt sok ismert fogkrém márka gyártója már nem használ mikrogyöngyöket. A legjobb, ha lehet, kerülje ezt az összetevőt.

Mosószerek

A nátrium-lauril-szulfát (SLS) a fő mosószer, amelyet a fogkrémben használnak. A mosószerek habosítják a fogkrémet és segítik a fogak tisztítását a törmelék fellazítása és lebontása a nem oldódó és vízzel le nem mosható fogakon.

Azok az emberek, akik visszatérő szájfekélyekben vagy ínyproblémákban szenvednek, fontolóra vehetik az SLS-t nem tartalmazó fogkrém használatát. Az Oslói Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy ha az ismétlődő szájfekélyben szenvedő emberek abbahagyták az SLS-t tartalmazó fogkrém használatát, akkor a tüneteik 60% -kal csökkentek.

Tartósítószerek

Tartósítószert adnak a fogkrémhez, hogy megakadályozzák a paszta mikroorganizmusainak szaporodását. Emiatt nem kell hűteni a fogkrémet. Tartósítószereket, például nátrium-benzoátot, metil-parabént és etil-parabént használnak. Néhány természetes fogkrém tartósítószerként citromsavat tartalmaz, de a túl sok citromsav esetlegesen görcsöket okozhat a gyomorban.

Sűrítők

Ezek miatt lesz szép sima állagú a fogkrém, amelyet könnyen ki lehet préselni a tubusból. Az alkalmazott sűrítőanyagok közé tartoznak a xantángumi, a karragenán, a cellulózgumi és a guargumi.

Egyéb összetevők, amelyekre figyelni kell:

Szódabikarbóna – A szódabikarbóna segít eltávolítani a foltokat és semlegesíteni a szagot okozó vegyületeket.

Peroxidok – A hidrogén-peroxid a fehérítő termékek egyik leggyakoribb összetevője. Fehérítőszerként működik, és a szódabikarbónával együtt gyakran megtalálható a fogfehérítő fogkrémekben.

Érzékenységgátlók – kálium-nitrátot és stroncium-kloridot vagy acetátot gyakran adnak az olyan fogkrémekhez, amelyek segítenek az érzékenységi fogakban.