cim 1094 Budapest
Angyal utca 28., 1./3.
cim 061-216-2176
cim info@drnyaryzsolt.hu
cim 0630-951-2245

Fogas kérdések

Mi a gócbetegség?
Amikor a szájüregben, a fogak, illetve foggyökerek körül krónikus gyulladás alakul ki, és nem okoz panaszt, elmarad az orvoshoz irányító jelzés, a fájdalom. Szervezetünk "tűri" a baktériumokkal zsúfolt területet, de a mikroorganizmusok folyamatosan a vérkeringésbe kerülnek, és testünk "gyenge" pontjain megtelepedve, ott elszaporodva más szervek megbetegedését okozhatják immár jellegzetes tüneteket elõidézve. Ekkor beszélhetünk gócbetegségrõl. A kiindulás tehát fogeredetû, panaszokat nem okozó krónikus gyulladás, a következmény viszont távoli szervek akut vagy krónikus, panaszokat okozó megbetegedése.

Mely szervekben jelennek meg a gócbetegség tünetei?
Az ízületi panaszok, gyulladások jó része gócbetegség, de krónikus, tüneteket nem okozó, fogeredetű gyulladás következménye lehet még többek között a kötõhártyagyulladás, a vese, a szív, az érrendszer bizonyos szöveteit érintõ megbetegedés is. Sok allergiás kórkép kiindulása, illetve összetevõje a fogászati góc. Gyakran hajhullást vagy más bőrgyógyászati problémát okoznak a fogászati gócok.

Mi a fogászati góc?
Minden fog gócnak tekintendõ, amely elhalt, eredménytelenül vagy szakszerűtlenül gyökérkezelték, a letört fogak, a fogágyban maradt gyökerek, a gyökér körüli röntgenárnyékot is adó granulómák, ciszták.Az elõ nem tört bölcsességfog körüli tasak vagy más az állcsontban visszamaradt fog szintén gócként szerepelhet.

Mi a fogágybetegség?
A tünetegyüttes lényege az, hogy a szuvas, vagy látszólag ép fogak mellett tisztíthatatlan zugok, tasakok fejlõdnek, melyek elõször az ínyszélt, majd annak összes szövetét, végül a fogakat körülvevõ fogmeder csontját érintik. Duzzadt, vérzõ fogíny, érzékeny fognyakak, rossz szájszag a fõ jellemzõi, súlyos esetben a fogak megmozdulásához vezethet.

Milyen egészségpénztárakkal van szerződése a rendelőnek?
Az alábbi Egészségpéztárakkal állunk kapcsolatban.
axa


Mit csináljak, ha kiesett a tömés/letörött a fog?
Mossunk fogat, tisztítsuk ki fogkefével a szabaddá vált üreget (ez időnként fájdalmas feladat). Ha az ínyünk is sérült és fáj, nézzük meg, hogy nem ékelődött-e be a sebbe a letört fogdarabka. Rágáskor a túloldali fogakat használjuk, a letört fog körüli területet kíméljük és igyekezzünk a fogorvoshoz mert a fogszuvasodás is hamarabb kialakulhat.


design: varadi